PHYSIOSPECIALISTS.GR
Θεραπευτική άσκηση
Η θεραπευτική άσκηση είναι μια μέθοδος θεραπείας που χρησιμοποιεί φυσική δραστηριότητα και άσκηση για την βελτίωση της υγείας και την αντιμετώπιση διαφόρων προβλημάτων υγείας.
Θεραπευτικά προγράμματα
Δείτε επίσης
Φόρμα Επικοινωνίας
Καλέστε μας:
Τι είναι η Θεραπευτική άσκηση
Η θεραπευτική άσκηση είναι μια μέθοδος θεραπείας που χρησιμοποιεί φυσική δραστηριότητα και άσκηση για την βελτίωση της υγείας και την αντιμετώπιση διαφόρων προβλημάτων υγείας. Η θεραπευτική άσκηση σχεδιάζεται και παρακολουθείται από ειδικευμένους επαγγελματίες υγείας.
Οι στόχοι της Θεραπευτική άσκηση
Οι στόχοι της άσκησης μπορεί να ποικίλουν ανάλογα με τις ανάγκες του ασθενούς, αλλά κατά κύριο λόγο περιλαμβάνουν:
- Ανακούφιση από πόνο και φυσικές ενοχλήσεις. Η άσκηση μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του πόνου και της δυσφορίας που σχετίζονται με διάφορες καταστάσεις, όπως οι τραυματισμοί, οι μυϊκές αδυναμίες.
- Αποκατάσταση και επαναφορά λειτουργικότητας: Η άσκηση μπορεί να βοηθήσει στην αποκατάσταση της κινητικότητας, της ισορροπίας και της λειτουργικότητας μετά από τραυματισμούς ή χειρουργικές επεμβάσεις
- Ενίσχυση της αντοχής και της φυσικής κατάστασης. Η άσκηση μπορεί να βελτιώσει την αντοχή, τη δύναμη και την ευεξία γενικά.
- Βελτίωση της ψυχολογικής ευεξίας: Η άσκηση μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του στρες, της κατάθλιψης και της άγχους, ενισχύοντας τον νοητικό και ψυχικό τόνο
Το πρόγραμμα των ασκήσεων σχεδιάζεται μετά από λεπτομερή αξιολόγηση και κλινική εξέταση του ασθενούς.
Οι μορφές της θεραπευτικής άσκησης μπορεί να περιλαμβάνουν:
- Ασκήσεις ενδυνάμωσης
- Ασκήσεις εύρους κίνησης
- Ασκήσεις καρδιοαναπνευστικής αντοχής
- Ασκήσεις ισορροπίας
- Ασκήσεις στάσης σώματος
- Άλλες προσαρμοσμένες δραστηριότητες που στοχεύουν στην αντιμετώπιση συγκεκριμένων προβλημάτων υγείας.
Η θεραπευτική άσκηση αποτελεί βασικό όπλο για ένα επιτυχημένο πρόγραμμα φυσικοθεραπευτικής αποκατάστασης.
Είναι τόσο σημαντική, που όταν δεν περιέχεται στο πρόγραμμα αποκατάστασης, η θεραπεία θεωρείται –τουλάχιστον ελλιπής. Και αυτό γιατί αυτό το κομμάτι της θεραπείας θα ξανακάνει τον ασθενή λειτουργικό και ικανό να ανταπεξέρχεται στις καθημερινές του δραστηριότητες.